Menu

AKTA TAFSIRAN 1948 PDF

Leave a comment

and (M.U.. Ordinance No. 7 of. , Act No. 23 of. and Act No. 57 of ). Consolidated and Revised (Act w.e.f. October. The Interpretation Acts and (Malay: Akta Tafsiran dan ) is a Malaysian law which enacted to provide for the commencement, application. Akta Tafsiran & (akta ) hingga 10hb November Format: Rujukan. Published: Kuala Lumpur International Law Book Services Subjects.

Author: Shaktim Mazusida
Country: French Guiana
Language: English (Spanish)
Genre: Politics
Published (Last): 16 April 2013
Pages: 121
PDF File Size: 7.75 Mb
ePub File Size: 20.81 Mb
ISBN: 842-7-33135-717-9
Downloads: 48104
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Mikajinn

By using this site, you agree to the Terms of Use and Privacy Policy. Views Read Edit View history.

Articles containing Malay-language text All stub articles. Hal ini dapat dilihat dengan isu yang melibatkan.

Akta Tafsiran 1948 & 1967 (Akta 388) : (hingga 10hb April 1992) Akta Tafsiran 1948 dan 1967

Law stubs in Malayan law in Malaysian law Malaysian federal legislation. Dan apabila pindaan hendak dibuat, kerajaan perlulah melibatkan wakil parti pembangkang dan NGO untuk turut sama berdiskusi supaya rang undang-undang yang dipinda nanti dapat mewakili aspirasi rakyat seluruhnya.

Powers and 19948 Division Four: Pada analisis yang dilakukan oleh beberapa pakar perundangan seperti Prof Aziz Bari peruntukan Seksyen 4 1 akta ini terlalu umum sehingga terdedah kepada salah tafsiran oleh pihak kerajaan untuk menangkap bukan sahaja mereka yang menghasut sehingga boleh mengancam ketenteraman negara, tetapi juga taffsiran ahli politik dan NGO yang boleh menganggu kuasa kerajaan.

Subsidiary Legislation Division Ten: Search News Search web.

USIM Library catalog › Details for: Akta tafsiran dan (Akta ) /

Penal Provisions Division Fifteen: Part I—18 MayP. Part I Division One: You can help Wikipedia by expanding it.

  ENFERMEDAD DE KIKUCHI FUJIMOTO PDF

Yang menjadi asas kepada pertikaian yang berlaku adalah peruntukan Seksyen 4 1 akta ini, iaitu mana-mana orang yang:. From Wikipedia, the free encyclopedia. Powers and Appointments Division Eleven: The Interpretation Acts andin its current form 1 Januaryconsists of 3 Parts containing 15 divisions, sections and 2 schedules including 18 amendments. tadsiran

Prof Madya Dr Azmi Shahrom pada baru-baru ini didakwa di bawah Akta Hasutanapabila memberi sudut pandang dari dunia akademik yang pada hakikatnya tidak mencetuskan huru-hara atau kacau-bilau pada masyarakat. Perdana menteri mengumumkan kerajaan akan memansuhkan Akta Hasutan serta digantikan dengan suatu rang undang-undang yang dikenali sebagai Akta Keharmonian Nasional yang dilihat sudah lapuk dan mengekang kebebesan bersuara yang mana merupakan elemen penting dalam perlembagaan negara Malaysia.

Interpretation Acts and An Act to provide for the commencement, tagsiran, construction, interpretation and operation of written laws; to provide for matters in relation to the exercise of statutory powers and duties; and for matters connected therewith.

Persoalannya, apakah fundamental isu akkta hangat diperdebatkan dalam Akta Hasutan ini sehingga ada desakan supaya ia dihapuskan?

Interpretation and General Clauses Ordinance [M. This page was last edited on 21 Septemberat Imperial Acts Division Nine: Sikap double standard inilah yang menyebabkan pembangkang, NGO dan masyarakat sivil yang memahami akha keadilan marah dan kecewa.

Retrieved from ” https: Distance and Time Division Twelve: Pendakwaan terpilih yang menjadi racun kepada negara menyedarkan masyarakat akan kebobrokan akta hasutan yang menyekat kebebasan bersuara dan juga dalam hal kebebasan akademik. Sekiranya kerajaan masih bertegas untuk mengekalkan Akta Hasutan ini, maka perlu dijalankan beberapa pindaan yang dinyatakan di atas dan sekiranya kerajaan bertegas untuk memansuhkan maka tunaikan janji tersebut dan libatkan wakil-wakil pembangkang dan NGO supaya rang undang-undang tersebut menepati aspirasi rakyat.

  ANSCOMBE CONTRACEPTION AND CHASTITY PDF

Desakan oleh pelbagai pihak mutakhir ini disebabkan oleh banyak kes apabila melibatkan kata-kata dan ucapan sensitif daripada pihak yang menyokong kerajaan, maka tindakan tidak diambil atau lambat diambil, tetapi apabila kenyataan yang sama datang daripada pihak pembangkang, maka tindakan tafsrian cepat diambil. Namun pemansuhan dan penggubalan rang undang-undang baharu ini perlu menyediakan ruang demokratik yang mencukupi untuk menggarap perbezaan pendapat serta persaingan idea agar rang undang-undang yang akan digubal adalah rang undang-undang yang menepati kehendak negara dan rakyat.

Namun, setelah 2 tahun berlalu, janji Tafsirab belum terlaksana sehingga sekarang hatta tarikh untuk dibawa ke Parlimen pun belum boleh dipastikan.

Oleh itu, jika kerajaan bertegas untuk kekal dengan akta ini maka perlu beberapa pindaan kepada akta ini supaya jenis kesalahannya diberikan takrifan yang lebih spesifik dan adil. Yang menjadi asas kepada pertikaian yang berlaku adalah peruntukan Seksyen 4 1 akta ini, iaitu mana-mana orang yang: Najib juga menyatakan peruntukan baharu ini tidak akan menyekat rakyat untuk mengkritik kerajaan dan pentadbiran demi keadilan.

Structure [ edit ] The Interpretation Acts tafsiganin its current form 1 Januaryconsists of 3 Parts containing 15 divisions, sections and 2 schedules including 18 amendments.